Een leven zonder letters – Frans Bauer

2,5 miljoen mensen

In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Het moeite hebben met lezen en schrijven beperkt deze mensen enorm in hun dagelijks leven en in het vervullen van hun dromen. Vaak overheerst mensen met laaggeletterdheid een gevoel van schaamte en durft er niet om hulp gevraagd te worden.

In het programma Leven Zonder Letters biedt Frans Bauer de helpende hand. Hij volgt twaalf mensen die laaggeletterd zijn en daagt hen uit om hun grootste onzekerheid te lijf te gaan. En hun droom uit te laten komen. Maar vooral om te laten zien dat wanneer je om hulp vraagt er heel veel mogelijk is.

Moeilijkheden

Niet kunnen solliciteren, omdat het lastig is om een sollicitatiebrief te schrijven. De informatieborden op het station niet goed kunnen lezen en daardoor niet met de trein durven reizen.

1 op de 6 mensen van 16 jaar en ouder kampt met dit soort moeilijkheden, omdat ze laaggeletterd zijn. Zo ook de twaalf mensen die Frans ontmoet in Leven Zonder Letters.

Onbegrepen en boos

In de eerste uitzending volgt Frans Ria en Dirk-Jan. Ria had op school moeite om mee te komen, voelde zich vaak onbegrepen en boos. Dat resulteerde erin dat ze na haar schooltijd amper kon lezen en schrijven. Haar dochters hebben haar altijd geholpen maar nu is het tijd om het zelf te doen.

Ria wil dolgraag in een klein 45 km autootje rijden, zodat haar wereld weer iets groter wordt en ze haar geliefde stad Amsterdam weer kan bezoeken. Maar hoe haal je het theoriecertificaat voor zo’n brommobiel als je moeite hebt met lezen?

Ook Dirk-Jan heeft zijn droom opgegeven. Hij heeft een leuke baan in de groenvoorziening maar diep in zijn hart wil hij DJ worden. Dirk-Jan heeft moeite met het opzoeken van de naamtitels en krijgt hier veel stress van. Inmiddels zit hij weer in de schoolbanken. Nu zijn taalniveau zoveel verbeterd is, moedigt Frans hem aan toch te gaan afrekenen met die angsten uit het verleden…

In een van de uitzendingen gaat ook Angeline Polonia uit Maastricht haar grootste onzekerheid te lijf. Angelina is taalambassadeur / ervaringsdeskundige, getraind door Stichting ABC. Ze is verbonden als taalambassadeur aan Bondgenootschap Basisvaardigheden Maastricht – Heuvelland.

Leven Zonder Letters, vanaf maandag 30 oktober 2023 om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1

https://www.avrotros.nl/program/leven-zonder-letters~184/ 

Blijf op de hoogte, abonneer jezelf op onze nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *