Psycho-educatie voor familie van mensen met een psychotische kwetsbaarheid

Een psychiatrische ziekte is ingrijpend, niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de (directe) omgeving. Het zorgen voor iemand met bijvoorbeeld een psychotische kwetsbaarheid kan een behoorlijke lichamelijke, psychische, sociale en materiële belasting met zich meebrengen. Speciaal voor familie, partner of anderszins betrokkene biedt Mondriaan de cursus psycho-educatie voor familie van mensen met een psychotische kwetsbaarheid.

Inzicht in de ziekte, het aanleren van vaardigheden om beter om te gaan met ervaren probleemgedrag en het geven van (onderlinge) steun kan de ervaren belasting verminderen en evt. overbelasting voorkomen.

Meer over de cursus

In de cursus krijgt u o.a. informatie over de ziekte, medicatie, behandelingsmogelijkheden, noodplannen/crisiskaart en leert u probleemoplossende en stress verlagende vaardigheden. Ook hoort u hoe u uw sociale steun kunt organiseren, uw eigen netwerk kunt opbouwen en onderhouden en hoe u met de buitenwereld kunt communiceren over de ziekte.

Daarnaast staan we stil bij aandacht en zorg voor uzelf en thema’s zoals verlies, rouw en acceptatie, schuldgevoel, grenzen stellen, het versterken van uw eigen kracht (empowerment) en het omgaan met en afhankelijkheid van de hulpverlening.

Het is voor deelname aan de cursus niet noodzakelijk dat uw familielid op dit moment in behandeling is bij een geestelijke gezondheidsinstelling. Wel is het belangrijk dat een psychotische kwetsbaarheid is vastgesteld bij uw naaste en dat u woonachtig bent in Parkstad.

Praktische informatie en aanmelden

De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten van 2,5 uur en vindt plaats op John F. Kennedylaan 301 in Heerlen.

De cursus start op 20 september 2022. 

Wilt u meer informatie of heeft u interesse om deel te nemen aan de cursus? Vul dan dit formulier in of neem contact op met:

  • J. Vreuls via T 088 506 74 90 (tot 15 augustus bereikbaar)
  • G. van Loon T 06 42493943 (vanaf 15 augustus bereikbaar)

Lees meer in de folder Psycho Educatie.

Blijf op de hoogte, abonneer jezelf op onze nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *