Positieve gezondheid

Het onderwerp Positieve Gezondheid is niet meer weg te denken in onze organisatie. Het vormt de onderligger van onze missie en visie.

Ook bij onze ketenpartners wordt er hard aan de weg getimmerd om steeds meer diezelfde taal te gaan spreken. Een aantal huisartsenpraktijken zijn er al mee aan de slag. Ook zorgverzekeringen zijn gedeeltelijk al om. Er ontstaan steeds meer initiatieven door geïnspireerde medewerkers (binnen en buiten onze coöperatie) die de vertaalslag maken om het bewustwordingsproces bij onszelf en bij de burger op een verbindende manier op gang te brengen.

De eenvoudige vragen uit het actiewiel (hoe gaat het, wat wil je, wat kun je of wat ga je doen) hebben velen gestimuleerd om hun eigen regie, veerkracht of zingeving te vinden. Mensen die eerder het overzicht niet meer hadden over hun eigen leven, hebben vaak door het invullen van het spinnenweb en het voeren van het daarop volgende “andere gesprek” weer overzicht en prioritering voor zichzelf gevonden.

Het invullen van het spinnenweb kan helpen om overzicht te krijgen over wat op dat moment belangrijk is. Wat zou je NU willen veranderen? Wat we echter zien in de praktijk is dat het merendeel van de gesprekken niet wordt gevoerd op basis van het ingevulde spinnenweb. We voeren het gesprek breder over wat de ander zou willen. Zonder in te vullen of zelf meteen met oplossingen te komen. Ook dat is natuurlijk goed. Het gebruiken van beschikbare tools is een hulpmiddel, geen must.

Trainingen
Vanuit de Provincie hebben we gebruik gemaakt van het scholingsplan (blended-learning). Dat betekende een dagdeel theorie, die online was, en aansluitend 2 reflectiebijeenkomsten (samen 3 dagdelen). Omdat lange tijd onzekerheid was over de voortzetting van het scholingsplan maar wel de behoefte was om de training toekomstproof te maken, is ervoor gekozen om voor nieuwe groepen verder te gaan met een klassikale variant. De te investeren tijd is gelijk, namelijk 3 dagdelen. Alle nieuwe medewerkers en diegene die de afgelopen jaren om welke reden dan ook de training hebben gemist, kunnen deze nieuwe variant volgen.

Implementatie
Binnen STAND-BY! zijn we in de fase van implementatie en verankering van het gedachtegoed Positieve Gezondheid aangekomen. Dat doen we samen. Per gebied wordt uitgewerkt wat nodig en al mogelijk is. In de werkgroep professionaliteit heeft ook dit onderwerp een plek. Er is geen duidelijke route of implementatiekaart omdat dit per organisatie en per gebied anders kan zijn. Op procesniveau moeten we natuurlijk wel organisatiebreed afspraken maken.

We zijn in beweging, er zijn voorlopers en volgers. Het proces is dynamisch en reflecteren is een vast onderdeel van het proces. We leren van en met elkaar. Wat nu nog meer zouden kunnen/mogen doen, is ervaringen delen, hoe klein die soms ook zijn. Want net dat, is zo inspirerend, ook voor de achterblijvers of volgers. Maakt niet uit in welke vorm. Delen – Delen- Delen graag!

Thea Verkoeijen

Implementatiecoach Positieve Gezondheid voor Heerlen STAND-BY! en
Lid van het kernteam van de beweging Limburg Positief Gezond

Blijf op de hoogte, abonneer jezelf op onze nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *