Tóch mondkapjesplicht

Naar aanleiding van het bericht op Sociaal Werk Nederland dat in Buurthuizen en wijkpunten de mondkapjesplicht tóch geldt, is de Corona-update aangepast. Lees hier de meest recente update:

We hadden allemaal gehoopt dat alle coronamaatregelen rond deze tijd afgeschaft zouden zijn. Helaas is dat door het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames niet mogelijk, zoals premier Rutte en minister Hugo de Jonge in hun persconferentie van 2 november vertelden. Ook kondigden ze een aantal maatregelen aan die op zaterdag 6 november ingaan.

Wat betekenen de nieuwe maatregelen voor Heerlen STAND-BY? In onderstaand overzicht is alle informatie samengevat die relevant is voor het werken bij Heerlen STAND-BY!. Op de website van de Rijksoverheid vind je het volledige overzicht.

Basisregels blijven belangrijk

Om de verspreiding van het virus te beperken, is het erg belangrijk dat iedereen de basisregels blijft volgen. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn. De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen. Blijf daarom de basisregels tegen de verspreiding van het coronavirus volgen. Ook als je al gevaccineerd bent. Mensen kunnen elkaar nog steeds besmetten. Ook na vaccinatie.

Onder de basisregels wordt verstaan:

 • Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
 • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
 • 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
 • Schud geen handen.
 • Was vaak en goed je handen.
 • Hoest en nies in je ellenboog.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Werk minstens de helft van de tijd thuis

Thuis werken is een efficiënte manier om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het helpt om het aantal contactmomenten te verminderen. Daarom wordt het geldende thuiswerkadvies aangescherpt naar: werk minstens de helft van de tijd thuis.

Coronatoegangsbewijs niet verplicht in dorps- en buurthuizen

Sociaal Werk Nederland heeft eind september samen met het ministerie een handreiking geschreven voor dorps- en buurthuizen. Deze blijft ook na 6 november van kracht.
De belangrijkste punten hieruit:

 • een coronabewijs niet verplicht is in dorps- en buurthuizen.
 • Als er gebruik wordt gemaakt van de horecavoorziening, het een evenement of culturele voorstelling betreft, dan is een coronatoegangsbewijs wél verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar.

Dat betekent dus dat alle activiteiten in het werkveld gewoon kunnen blijven plaatsvinden, zónder coronatoegangsbewijs.

Mondkapjes publieke locaties

Vanaf 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht in alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden.

 • Dit geldt voor iedereen vanaf 13 jaar in alle voor publiek toegankelijke gebouwen binnen en overdekte gebieden waar geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt.
 • Denk hierbij voor Heerlen STAND-BY! aan:
  • Bibliotheken (buurtpunt The Flash)
  • Buurt- en wijkpunten
  • Bij verplaatsing in mbo scholen, hogescholen en universiteiten
  • Het kantoor op de Kruisstraat.

Als je zit mag het mondkapje af.

Coronatoegangsbewijs op meer plekken

Vanaf 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken. Het gebruik van het coronatoegangsbewijs is dan ook verplicht voor onder meer:

 • Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Georganiseerde jeugdactiviteiten voor jeugd tot 18 jaar zijn hiervan uitgezonderd.
 • Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, zaalvoetbal, zwemmen etc. En voor publiek bij amateursport. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnensportlocaties, inclusief sportkantines. Jeugd tot 18 jaar is hiervan uitgezonderd.
 • Georganiseerde kunst & cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel. Jeugd tot 18 jaar is hiervan uitgezonderd.

Verwacht je problemen omdat je geen toegang meer hebt tot een locatie? Neem dan contact op met je gebiedsmanager, zodat jullie samen naar een oplossing kunnen zoeken die er voor zorgt dat de continuïteit van onze hulp gewaarborgd blijft.

Blijf op de hoogte, abonneer jezelf op onze nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.