Minibiebs tegen laaggeletterdheid

Brunssum is gemeentelijk koploper als het gaat om het aantal minibibliotheken, kleine boekenkasten op particulier terrein waar inwoners boeken kunnen brengen en halen. Het concept komt misschien wat kneuterig over, maar het mes snijdt aan meerdere kanten. ‘Met een relatief kleine investering veroorzaak je een golf aan maatschappelijke positiviteit.

Voor wie het niet kent: een minibibliotheek is een kastje dat een bewoner kan plaatsen op particulier terrein, in de voortuin of bij de voordeur. Deze kast wordt met boeken gevuld door iedereen die zich hiertoe geroepen voelt. Wie een boek wil lezen, kan het kosteloos meenemen.

Boeken in alle wijken

In de gemeente Brunssum staan binnenkort zo’n zestig van deze minibiebs. Ter vergelijking: landelijk bedraagt dit aantal ongeveer 2200. Dankzij een recente actie waarbij inwoners een gratis minibibliotheek konden aanvragen, kent de gemeente nu zo’n grote dichtheid van deze boekenpunten. In alle wijken en een groot aantal buurten van Brunssum staan straks minibibliotheken, in sommige straten zelfs meerdere. Hoe groter en zichtbaarder het aanbod, hoe groter ook het gebruik, zo is de gedachte.

Wat is precies de toegevoegde voor de gemeente van al deze initiatieven? Verantwoordelijk wethouder Hugo Janssen licht toe: ‘Wij zien minibiebs als een wapen in de strijd tegen laaggeletterdheid en ontlezing. Het heeft alles te maken met het laagdrempelig aanbieden van boeken. Voor veel mensen zijn boeken prijzig in aanschaf en soms is ook de bibliotheek een deur te ver. We hopen dat een relatief fijnmazig netwerk van minibiebs ook kinderen prikkelt om op leesavontuur te gaan.’

Lees hier het hele nieuwsbericht

Blijf op de hoogte, abonneer jezelf op onze nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *