Sociaal Maatje staat voor eenzame Heerlenaren klaar

Op 1 oktober werd het burgerinitiatief ‘Heerlen Against Corona’ onderdeel van Alcander en ging verder als ‘Sociaal Maatje’. Ook Heerlen STAND-BY! is nauw betrokken bij dit initiatief. Bijna 130 vrijwilligers zetten zich via Sociaal Maatje in voor eenzame Heerlenaren.

De afgelopen vijf maanden tijd hielpen zij maar liefst 137 mensen. Er werden vele bijzondere ‘matches’ gemaakt op basis van gemeenschappelijke interesses en vaak ontstond er een echte ‘klik’. De maatjes zorgen niet alleen voor een stuk gezelligheid en een luisterend oor, maar bieden  ook praktische hulp als iemand geen of een beperkt eigen netwerk heeft. Zo kunnen zij bijvoorbeeld helpen bij het doen van boodschappen, koken, de hond uitlaten, kleine klusjes, ziekenhuisvervoer en meer.

Bijzonder kerst voor minima

Tijdens de feestdagen organiseerde Sociaal Maatje in samenwerking met Caritas045 en SchuldHulpMaatje Parkstad de actie ‘Kerstmaatjes’. Bijna 190 inwoners van Parkstad met een minimuminkomen konden een feestelijk driegangendiner afhalen. Daarnaast werden 50 mensen aan elkaar gekoppeld als kerstmaatje. Zij vierden de Kerst samen!

Hulp hard nodig tijdens lockdown

Nadat nieuwe lockdown ingegaan was, bleek de hulp van Sociaal Maatje extra hard nodig. In de periode van kerst tot februari kregen wij twee keer zoveel vragen als normaal. Inwoners van Heerlen en omgeving die in quarantaine moesten of gevoelens van eenzaamheid of depressie kregen door de aangescherpte maatregelen konden bij ons terecht.

#OokAlleen

Met het project #ookalleen besteedt Sociaal Maatje aandacht aan jongvolwassenen die een gevoel van eenzaamheid ervaren. Een tiental jonge Heerlenaren die zich alleen voelen werden door ons geïnterviewd. Van deze gesprekken werden korte video’s gemaakt die op onze social media verschijnen. Samen gaan wij kijken hoe we dit probleem kunnen aanpakken.

Samenwerking Meldpunt Eenzaamheid

Binnenkort gaat onze postercampagne in samenwerking met Meldpunt Eenzaamheid van de gemeente Heerlen van start. Zo hopen wij nog meer Heerlenaren te kunnen attenderen op onze diensten en meer mensen te motiveren vrijwilliger te worden bij Sociaal Maatje! Voor deze postercampagne maakte lokale fotograaf Ginger Bloemen portretten van een diverse groep Heerlenaren.

In de media

Sociaal Maatje was de afgelopen maanden veelvuldig in het nieuws! Zo werden we uitgelicht in een groot interview met De Limburger en waren wij te zien met diverse items bij L1 en Wij Zijn Limburg.

Blijf op de hoogte, abonneer jezelf op onze nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *