Opvang voor dieren bij huiselijk geweld

Veel slachtoffers van huiselijk geweld stellen hun vlucht uit of zelfs af als zij een huisdier moeten achter laten. Uit onderzoek blijkt dat 42% van de slachtoffers met een huisdier de vlucht gemiddeld een jaar uitstelt omdat ze hun huisdier niet willen of kunnen achterlaten bij de (ex-)partner.

De gemeente Heerlen kent en erkent het feit dat er een relatie is tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld. Veilig Thuis neemt signalen van dierenmishandeling nadrukkelijk mee in haar onderzoek naar huiselijk geweld en kindermishandeling.

Blijf van mijn dier

Voor slachtoffers die hun dier niet willen achterlaten als zij in de opvang terecht komen bestaat de organisatie Blijf van mijn Dier. LEVANTOgroep vrouwenopvang (Blijf van mijn Lijf Parkstad) heeft vaker opvang voor huisdieren geregeld. Blijf van mijn Lijf Parkstad regelt dan in samenspraak met het slachtoffer de tijdelijke opvang door Blijf van mijn Dier.

Geen aparte opvang

In reactie op raadsvragen heeft de gemeente Heerlen aangegeven geen mogelijkheid te zien om een aparte opvangplek te realiseren waar zowel slachtoffers als hun huisdieren kunnen worden opgevangen. Wel wordt in voorkomende gevallen gebruik gemaakt van de mogelijkheid van gastgezinnen die Blijf van Mijn Dier biedt.

Blijf op de hoogte, abonneer jezelf op onze nieuwsbrief.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] 9. Opvang voor dieren bij huiselijk geweld – Heerlen STAND-BY! […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *